Colectarea separată este una dintre etapele reciclării şi înseamnă depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate, în containere diferite, inscripționate corespunzător.

Cum se colectează separat?

Fiecărui tip de deșeu ii corespunde un recipient separat.

Ce punem în containerul negru:
DA: deșeurile biodegradabile si deșeurile reziduale: deșeuri amestecate, resturi alimentare, conținutul sacului de la aspirator, scutece de unică folosință, reziduurile de la animalele de apartament, mucuri de țigară, șervețele folosite și ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică (de la veselă spartă) precum și orice alte tipuri de deșeuri care nu pot fi reciclate
NU: introduceți orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat, pământ și pietre, ambalaje contaminate cu substanțe periculoase, ace de seringă și alte deșeuri medicale, deșeuri periculoase.

Ce punem în containerul albastru:
DA: ambalaje de hârtie și carton curate, ziare, reviste, cărți, caiete, hârtie de împachetat, cartonașe, pungi de hârtie, cutii de carton pentru încălțăminte și alimente ( paste, orez, altele), cutii de detergent, hârtie tipărită și corespondență ,hârtii care conțin și alte materiale ( de exemplu fereastra de plastic de pe plicurile de corespondență sau de pe alte ambalaje), cartoane de ouă, tuburile de la hârtie igienică și prosoape de bucătărie.
NU: coperți plastifiate, hârtie unsă sau murdară de adeziv sau alte substanțe, hârtie cerată,hârtie termică pentru fax sau hârtie autocopiantă, tapet, hârtie pergament, hârtie de copt,pahare și farfurii de carton/plastic, șervetele.
Acestea se vor depozita în containerele de deșeuri reziduale.

Ce punem în containerul galben:
DA: recipiente/ sticle din PET (suc, apă, bere, alte produse alimentare),
Tetrapack (cutii de lapte, de tomate, sucuri), recipiente/flacoane/forme din HDPE/PP/PS,LDPE de la produse cosmetice, detergenți, produse alimentare, folie și pungi de plastic, vase din plastic pentru flori de proveniență casnică, forme din plastic pentru produsele congelate, plase de fructe și legume, mici ambalaje din polistiren, saci din plastic, accesorii pentru haine, banda pentru legat pachete. Tot aici depozităm doze de aluminiu/metal, conserve de aluminiu/metal, tuburi metalice de alimente/cosmetice. Recipientele se vor turti și plia pentru a reduce volumul lor.
NU: ambalaje mase plastice/metal murdare (produse poluate), tuburi de cauciuc, tacâmuri din plastic, jucării, brichete, toate recipientele din plastic amestecat cu alte materiale (aluminiu, hârtie).
Acestea se vor depozita în containerele de deșeuri reziduale.

Ce punem în containerul verde:
DA: deșeurile din ambalaje de sticlă și sticle de orice culoare (albă, maro, verde) – fără dop;
borcane (fără capac); ambalaje de sticlă de la produse cosmetice, flacoane sticlă.
NU: ambalaje de sticlă murdare sau cu conținut de alimente sau alte produse, ceramică și porțelan, ochelari, vase de jena, cristal, becuri, neoane, alte obiecte de iluminat, geam provenit din activitățile de construire și/sau desființare.
Acestea se vor depozita în containerele de deșeuri reziduale.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *